Γιατί υφασμάτινες πάνες

6
1

0
0
0

Το δίλημμα της πάνας: Υφασμάτινες πάνες ή πάνες μιας χρήσης;

Όταν ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος, άρχισε και η έρευνά μου σχετικά με τα προϊόντα που θα έπρεπε να αγοράσω για τον ερχομό της μικρής μου. Έχοντας φίλους με παιδιά, όχι μόνο είχα ακούσει τη σχετική συζήτηση για το κόστος των πανών, τα δερματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδάκια τους, είχα κάνει ακόμα και τη βόλτα στο σουπερ μάρκετ που είχε καλή προσφορά στις πάνες για να τους διευκολύνω γεμίζοντας το πορτ μπαγκαζ με πακέτα. Αυτή η εμπειρία με οδήγησε στην αναζήτηση για πάνες χωρίς χημικά, φιλικές προς τα μωρά και το περιβάλλον, αλλά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, πάνες φιλικές και στην τσέπη! Έτσι γνώρισα τις υφασμάτινες πάνες.

Ποιο όμως είναι το κόστος και τελικά πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε? Αυτό είναι μια κάπως πιο δύσκολη ερώτηση. Πόσο μπορείτε να εξοικονομήσετε εξαρτάται από το είδος των πανών που θα επιλέξετε, πόσο διάστημα θα είναι το παιδί στις πάνες πριν την εκμάθηση τουαλέτος, πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας, το είδος του υφάσματος θα επιλέξετε, πόσο συχνά θα τις πλένετε. Παρόλα αυτά σας παραθέτουμε μια βασική εκτίμηση για το συνολικό κόστος τόσο για τις πάνες μιας χρήσης όσο και για τις υφασμάτινες πάνες.
Οι πάνες μιας χρήσης κοστίζουν λιγότερο ανά πάνα για τα μικρότερα μεγέθη ενώ είναι πιο ακριβές στα μεγαλύτερα μεγέθη.
Ο πίνακας παρουσιάζει τις ανάγκες ενός μωρού και το κόστος ανάλογα και με το είδος (επώνυμες ή ιδιωτικής ετικέτας) που θα επιλέξετε.

Πάνες μιας χρήσης: Πιο ακριβές Φθηνότερες Μέση τιμή
Νεογέννητο

(12 πάνες την ημέρα)

 0,22  0,18  0,2
Σύνολο για πάνα Σημείωση

(Σημείωση: Σε πάνα για ένα μήνα περίπου)

 79,2  64,8  72
Μέγεθος 3

(8 πάνες την ημέρα)

 0,29  0,22  0,25
Σύνολο για το μέγεθος 3

(Το μέγεθος 3 περίπου 3 μήνες)

 208,8  158,4  180
Μέγεθος 4, 7-18 κιλα

(5 την ημέρα)

 0,32  0,21  0,27
Σύνολο για το μέγεθος 4

(7 μήνες σε μέγεθος 4)

 336  220,5  283,5
Μέγεθος 5

(5 την ημέρα)

 0,35  0,27  0,31
Σύνολο για το μέγεθος 5

(19 μήνες σε μέγεθος 5)

 997,5  769,5  883,5
Συνολικό Κόστος  1621,5  1213,2  1419

 

Αν επιλέξετε υφασμάτινες πάνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιο οικονομική επιλογή των πανών Econobum με καλύμματα και επιθέματα, μέχρι και την πιο δαπανηρή επιλογή με Bumgenius Organic All-in-one ή πάνες τσέπης. Θα χρειαστείτε είτε δυο σετ Econobum Starter που περιέχουν 6 καλύμματα πάνας και 24 επιθέματα, είτε 18 έως 24 πάνες Bumgenius Organic All-in-one ή πάνες τσέπης ή αντίστοιχες αυτού του είδους. Το κόστος ανά πλύση μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας υπολογιστικό εργαλείο. Θα σας κοστίσει περίπου 6 ευρώ επιπλέον το χρόνο, για κάθε επιπλέον πλύση ανά εβδομάδα, ενώ αν διαθέτετε πλυντήριο ενεργειακής κλάσης ΑA+ το κόστος είναι ακόμα μικρότερο. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού, αυτή κυμαίνεται στα 20 ευρώ το χρόνο για μια επιπλέον πλύση ανά εβδομάδα. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι πως η ποσότητα απορρυπαντικού που χρησιμοποιείται στις πλύσεις πανών είναι πολύ μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιούμε σε μια κανονική πλύση, έτσι εξοικονόμηση υπάρχει και στην κατανάλωση απορρυπαντικού. Επιπλέον, λόγω των φυσικών υλικών και του διαπνέοντος υλικού από τα οποία κατασκευάζονται οι υφασμάτινες πάνες, το δέρμα των μωρών δεν ερεθίζεται, οπότε σπάνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κρέμα αλλαγής. Η μη χρήση κρέμας αλλαγής, πρώτα απ’όλα προστατεύει το μωρό σας καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η συνεχής χρήση τους δημιουργεί ουρολοιμώξεις, κατ’ επέκταση συμβάλει και στην γενική εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Υφασμάτινες  Πάνες  Κόστος/ έτος (ευρώ)
Πλένετε καθημερινά 182,00
Πλένετε κάθε δεύτερη μέρα 78,00

 

 

Συμπέρασμα:
Το ποσό που πρόκειται να εξοικονομήσετε μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό! Με τις υφασμάτινες πάνες μπορείτε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση αφού μπορείτε να τις και σε άλλα παιδιά. Έτσι, με κάθε επιπλέον παιδί αποταμίευσή σας θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης, μόλις τελειώσετε με υφασμάτινες πάνες σας μπορείτε στη συνέχεια να τις μεταπωλήσετε ή δωρίσετε σε άλλες οικογένειες. Εάν ληφθούν υπόψη τα πολλαπλά οφέλη για το παιδί, το περιβάλλον αλλά και την γενικότερη εξοικονόμηση υπάρχει σαφής οικονομική διάκριση – νικητής είναι το πανί!

No comments yet.

Leave a Reply